STEM-Wetenschappen

Met onze STEM-Wetenschappen willen we jou voorbereiden op typische STEM-doorstroomrichtingen Industriële Wetenschappen, Elektronica-ICT en Elektro-Mechanica. Een sterke wiskundige basis en een uitgesproken interesse voor Wetenschappen en Technologie zijn dus onontbeerlijk om hierin te kunnen starten. De nadruk ligt hier op ‘bedenken’, ‘ontwerpen’, ‘creativiteit’ en ‘problemen oplossen’ – zowel op het gebied van Wetenschappen als van Engineering.

In eerste de graad krijg je als leerling de kans om je specifieke STEM-talenten te ‘ontdekken’. Je werkt bij ons 6 uur per week projectmatig rond allerlei STEM-gerelateerde onderwerpen. Je bepaalt zelf in zekere mate welk project je doet en hoe lang je er aan wil werken.  Tijdens het uitvoeren van je projecten leer je onder andere ‘onderzoeken’ en ‘probleemoplossend denken’. 

Tijdens de lessen wiskunde en wetenschappen worden zowel de basis- als de uitbreidingsdoelstellingen behandeld om jou optimale slaagkansen te bieden in de doorstroomrichtingen van onze tweede en derde graad.

Als STEM-pionier heeft Sint-Jozef Schoten een duidelijke visie op STEM-onderwijs uitgewerkt. STEM bestaat uit 4 componenten ‘Science, Technology, Engineering en Mathematics’ en die 4 pijlers worden in onze eerste graad op een  evenwaardige manier behandeld.

 

NA DE EERSTE GRAAD

Na de eerste graad kan je kiezen uit 3 opleidingen in de 2e graad: Industriële Wetenschappen, Elektromechanica en Elektronica-ICT.  Deze opleidingen lopen tot in de 3e graad en bereiden je voor op verdere studies. 

Als “doorstroom”-leerling studeer je na het 6e jaar verder voor een bachelor en zelfs een master aan universiteit en hogeschool, met een zeer hoge slaagkans!

Industriële Wetenschappen

Elektromechanica

Elektronica – ICT

stem-wetenschappen
stem-wetenschappen
stem-wetenschappen
stem-wetenschappen

Onthaaldagen

Omdat er een nieuwe start wordt genomen in een nieuwe school, met allemaal nieuwe leerlingen, organiseren we bij de aanvang van het schooljaar onthaaldagen. Zo leer je op een ontspannen manier je nieuwe medeleerlingen, onze school en haar omgeving en al je leerkrachten kennen.

Projecten

 • Realiseer je eigen waterraket
 • Ontwerp je eigen app
 • Ontwikkel een ringtone voor je GMS of smartphone
 • Onderzoek de luchtkwaliteit
 • Maak je eigen 2D- of 3D-game
 • Gebruik de 3D-printer en lasercutter om allerlei alledaagse problemen op te lossen

 

 • Onderzoek hoe je water kan zuiveren
 • Ervaar proefondervindelijk wat stroom en spanning is
 • Ontwerp je eigen game controller
 • Programmeer een robot
 • Bedenk je eigen unieke pingpongpallet

Lessentabel

  1 STEM-Wetenschappen 2 STEM-Wetenschappen
Algemene vakken    
Aardrijkskunde 2 1
Beeld 2  
Engels 1 2
Frans 3 3
Geschiedenis 1 2
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Mens en samenleving 1  
Muzikale opvoeding 1 1
Natuurwetenschappen 2 1
Nederlands 4 4
Sociale integratietechnieken 1  
STEM 3 6
Techniek 2  
Technische activiteiten en ICT   3
Wiskunde 4 5
     
Keuze A-stroom: Nederlands/Frans/Wiskunde 1  
Totaal aantal uren  32  32