Elektromechanica

STEM-Wetenschappen

Onderaan deze pagina vind je de lessentabel voor 4EM – 5EM – 6EM – geldig in het schooljaar 2021-2022

Elektromechanica (EM) staat voor creatief, dynamisch, polyvalent… Elektromechanica gaat over elektriciteit, mechanica, automatisering, hernieuwbare energie, vormgeving, materialen, ontwerp, machines en veel meer.  Daarom is de richting EM ook één van de meest polyvalente technologische studierichting!

Als EM-leerling moet je belangstelling hebben voor het technisch proces. Je krijgt een theoretische en technische vorming die sterk wetenschappelijk is onderbouwd. Hierbij ligt het accent voornamelijk op de componenten elektriciteit en mechanica.

Tijdens je studie onderzoek je de kenmerken van materialen, onderdelen en uitvoeringstechnieken. Je werkt product-, maar vooral procesgericht met aandacht voor kwaliteitseisen en wetenschappelijke modellen. Daarnaast leer je ook ontwerpen en voorbereiden met behulp van professionele software.

De beoogde kennis, vaardigheden en attitudes verwerf je op een wetenschappelijke inzichtelijke wijze. Het bestuderen van het concept en het voorbereiden en begeleiden van de uitvoering krijgt de meeste aandacht, het uitvoeren van basisconstructies en installaties dient om jouw concepten te evalueren.

Tweede graad Elektromechanica

Elektromechanica

De opleiding EM start pas in de tweede graad. Specifieke voorkennis door het volgen van een STEM-opleiding is mooi meegenomen, maar zeker niet noodzakelijk.  Als de passie voor elektrische- en mechanische componenten aanwezig is en je bent wiskundig goed onderlegd, dan is deze richting zeker iets voor jou.

In het derde jaar wordt voornamelijk de basistheorie aangeleerd rond elektriciteit en mechanica. Met de kennis die je zo opdoet, ben je in staat om kleine projectjes te realiseren.

In het vierde jaar wordt de basiskennis nog verder uitgebreid en zal je de projecten al meer zelfstandig uitvoeren.

Derde graad Elektromechanica

Vanaf de derde graad gaat heel veel aandacht naar technische systemen en processen. Je bestudeert de werking ervan en leert op een gestructureerde wijze fouten lokaliseren en oplossen.

Tenslotte ga je in het laatste jaar alle kennis bundelen in één groot project met name de geïntegreerde proef of GIP.

Elektromechanica

Een eindwerk maken

Elektromechanica

Verder Studeren

Je hebt als leerling EM na het beëindigen van je middelbare school de mogelijkheid om verder te studeren in diverse bachelor- en masteropleidingen.  Procesautomatisering, klimatisering, onderhoudstechnologie of zelfs Technisch-Commercieel Adviseur zijn slechts een aantal opleidingen uit het aanbod van het hoger onderwijs.

Je kan echter ook terecht in een groot aantal specialisatiejaren (Se-n-Se) zoals meet- en regeltechnieken, automatie, koeltechnieken, beveiligingstechnieken, ….

In een complexe maatschappij als de onze, met een hoge loonkost, dwingt men bedrijven om steeds maar verder te automatiseren en is er een grote nood aan mensen met STEM-profielen om dit te realiseren.  Naast de mogelijkheden om je studies verder te zetten heb je vaardigheden verworven die je toelaten in ondernemingen polyvalente technologische taken op te nemen.

Lessentabel

  3 EM 4 EM 5 EM 6 EM
Algemene vakken        
Aardrijkskunde 1 1 1 1
Engels 2 2 2 2
Frans 2 2 2 2
Geschiedenis 1 1 1 1
Godsdienst 2 2 2 2
Informatica 1 1    
Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2
Nederlands 4 4 2 2
Wiskunde 5 5 4 4
Toegepaste Chemie 1 1    
Toegepaste Fysica 1 1    
Technische en praktische vakken        
Elektriciteit 3 3    
Mechanica 2 2    
Elektromechanische processen STEM        
Automatisatie     3 1
Elektriciteit     5 5
Elektromechanische projecten     4 6
Mechanica     3 3
Mechanica projecten     3 3
Projecten 2 2    
Technisch tekenen 2 2    
Schakeltechnieken STEM        
Praktijk 2 2    
Theorie 1 1    
Totaal aantal uren 34 34  34 34