Elektronica-ICT

STEM-Wetenschappen

Onderaan deze pagina vind je de lessentabel voor 4EA-ICT – 5EA-ICT – 6EA-ICT – geldig in het schooljaar 2021-2022

Elektronica-ICT (officiële benaming = Elektriciteit-Elektronica) is één van onze STEM-doorstroomrichtingen. Dit houdt in dat je als leerling EA-ICT intensief werkt rond de 4 STEM-domeinen en dat je na je zesde middelbaar verder gaat studeren aan een hogeschool en/of universiteit.

Ons high-tech labo en ons fablab garanderen je als leerling EA-ICT een unieke en doorgedreven opleiding in zowel hardware als software. Je krijgt hierbij hulp van een aantal enthousiaste vakspecialisten. Stapsgewijs leer je de theorie achter de elektronica kennen.  Je ontwerpt zelf printplaten, je programmeert microcontrollers en FPGA’s, zet digitale communicaties op, ontwikkelt je eigen unieke apps, je ontwerpt je eigen ‘Internet of Things’-gadgets en je krijgt de kans om zelf projecten uit te werken specifiek binnen je interessegebied.

Tweede graad Elektronica-ICT

Elektronica-ICT

De eigenlijke opleiding Elektronica-ICT start in de tweede graad. Als je voorkennis hebt doordat je een STEM-vooropleiding volgde, is dat handig meegenomen maar het is geen vereiste. Instroom vanuit eender welke andere sterke richting is zeker mogelijk, mits je erg geïnteresseerd bent in technologie en je een voldoende sterke wiskundige basis hebt gehad in de eerste graad.

In het derde jaar leer je de theorie rond basiselektronica en elektriciteit en zet je de eerste stappen in het programmeren van microcontrollers a.d.h.v. leuke robotwagentjes.

In het vierde jaar leer je uitgebreider programmeren en leer je ook al je eerste printplaten tekenen en solderen. Je werkt al vaker projectmatig en mag zelf al wat accenten beginnen leggen in de projecten die je moet uitvoeren.

Derde graad Elektronica-ICT

Ook in de derde graad kan je nog instromen vanuit een andere sterke richting (dit gebeurt bijna jaarlijks), mits je een voldoende sterke wiskundige basis hebt gehad in de tweede graad en je het engagement wil aangaan om je op korte termijn bij te werken wat betreft de richtingspecifieke vakken. 

In het vijfde jaar zijn 18 van de 34 uren ‘technologievakken’ en gebruiken we onze high-tech labo’s optimaal.  Je maakt apps voor PC en Smart Devices, stuurt zware motoren en elektrische verbruikers aan en programmeert microcontrollers C.  Ook het programmeren van FPGA’s en PLC’s zal je vlot kunnen.  Je koppelt je schakeling met de ‘echte wereld’ en tijdens het vak projecten mag je a.d.h.v. je eigen interesses accenten beginnen leggen.

In het zesde jaar ga je op al deze gebieden nog een stapje verder.  Je bouwt hier zelf complete communicatiesystemen die je koppelt met elkaar of met het internet. Je linkt spelenderwijs hardware- en softwaresystemen aan elkaar.  Daarnaast werk je gedurende het hele jaar aan één groot project, namelijk de GIP of geïntegreerde proef. In je GIP bundel je al je kennis van de voorbije jaren.

Elektronica-ICT

Een eindwerk maken

Elektronica-ICT

Verder Studeren

Ook al ben je als afgestudeerde leerling Elektronica-ICT na het zesde jaar heel gegeerd op de arbeidsmarkt, toch studeren de meesten van jullie nog verder aan een hogeschool of op de universiteit.

De logische vervolgopleidingen met een diploma EA-ICT op zak zijn Elektronica-Ontwerptechnieken, ICT, Software Engineer, Multimedia, productontwikkeling of game-design.

Door de sterke wiskundige basis, de projectmatige aanpak waardoor je heel zelfstandig leert werken en een mooi evenwicht tussen software en hardware ligt jouw slaagpercentage als leerling EA-ICT in het hoger onderwijs veel hoger dan het gemiddeld Vlaamse slaagpercentage.

Lessentabel

  3 EA-ICT 4 EA-ICT 5 EA-ICT 6 EA-ICT
Algemene vakken        
Aardrijkskunde 1 1 1 1
Engels 2 2 2 2
Frans 2 2 2 2
Geschiedenis 1 1 1 1
Godsdienst 2 2 2 2
Informatica 1 1    
Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2
Nederlands 4 4 2 2
Wiskunde 5 5 4 4
Toegepaste Chemie 1 1    
Toegepaste Fysica 1 1    
Technische en praktische vakken        
Elektriciteit STEM 3 4    
Elektronica-ICT STEM 4 6    
Mechanica 2 2    
Elektrische component        
Elektriciteit     3 3
PLC     2  
Elektronische component        
Digitale technieken     4 2
ICT     2 4
Projecten     3 3
Programmeren       2
Signaalbewerking     2 2
Vermogenselektronica     2 2
Schakeltechnieken STEM        
Praktijk 2      
Theorie 1      
Totaal aantal uren 34 34  34 34