Industriële Wetenschappen

Onderaan deze pagina vind je de lessentabel voor 4IW – 5IW – 6IW – geldig in het schooljaar 2021-2022

STEM-Wetenschappen

Ben jij de ingenieur van de toekomst?  Ben jij eerder theoretisch dan praktisch aangelegd, maar wel creatief?  Los je graag problemen op, gebruik makend van je technische talenten en je wiskundeknobbel?

Kies dan nu al voor een optimale voorbereiding. Je kan daarvoor bij ons terecht door te kiezen voor een echte STEM-richting in een echte STEM-domeinschool.

Kiezen voor Industriële Wetenschappen, is kiezen voor een theoretisch-technische richting waarin we (wiskundige) uitdagingen niet uit de weg gaan.  Als je werkelijk gebeten bent door wetenschappen, wiskunde en moderne technologie (zoals 3D-tekenen, 3D-printen, lasersnijden, programmeren, enz.) is dit de richting die je zoekt.  Na je secundaire opleiding volg je een academische opleiding en wordt een master in de wetenschappen.

Tweede graad Industriële Wetenschappen

Om in deze richting te kunnen starten, heb je een sterke wiskundige interesse nodig.  Als je graag logisch denkt en eveneens graag bezig bent met wiskunde, zit je hier op de juiste plaats.  Als leerling in onze meest theoretische richting wordt er van jou verwacht dat je heel regelmatig voor school werkt.  Iets ontwerpen kan pas wanneer je zelf beschikt over de juiste kennis.

Als leerling Industriële Wetenschappen krijg je uiteraard ook een aantal uren STEM-projecten, waar je de kennis die je hebt opgedaan tijdens vakken als elektronica en mechanica, kan omzetten in meer praktische toepassingen.  Het bedenken van oplossingen staat in deze richting centraal zodat je – zelfs in de tweede graad al – kan laten zien wat jij in je mars hebt.

Derde graad Industriële Wetenschappen

Wiskunde blijft ook in de derde graad een prominente rol spelen in je opleiding.  Tijdens de uren STEM-projecten – engineering, elektronica en mechanica – zal je, in tegenstelling tot de tweede graad, meer en meer gestimuleerd worden om zowel in team als zelfstandig je eigen projecten uit te bouwen. 

Tijdens je zesde jaar zal je ook werken aan je eigen geïntegreerde proef (GIP), waar je het theoretische denkwerk combineert met een praktische uitvoering.  Met je GIP zal je moeten aantonen dat je STEM in al zijn aspecten beheerst.

Een eindwerk maken

Verder Studeren

Na het behalen van je diploma secundair onderwijs in Industriële Wetenschappen kies je waarschijnlijk voor een Master opleiding in de technologische wetenschappen (bouwkunde, informatica, energietechnologie, elektronica, …) aan de universiteit.  Een aantal onder jullie zal na hun universitaire studies ook nog een doctoraat halen. 

Als IW-leerling kom je na je hogere studies meestal terecht in typische ingenieursberoepen.  Je beroepsmogelijkheden liggen zowel in het binnenland als het buitenland, in heel afwisselende en uitdagende jobs.  Het enorme tekort aan technische ingenieursprofielen geeft je een grote werkzekerheid.

Lessentabel

  3 IW 4 IW 5 IW 6 IW
Algemene vakken        
Aardrijkskunde 1 1 1 1
Engels 2 2 2 2
Frans 3 3 2 2
Geschiedenis 1 1 1 1
Godsdienst 2 2 2 2
Informatica 1 1    
Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2
Nederlands 4 4 3 3
Wiskunde 6 6 8 8
(Toegepaste) Biologie     1  
(Toegepaste) Chemie 1 1 1 2
(Toegepaste) Fysica 1 1 2 2
Technische en praktische vakken        
Engineering STEM 4 4    
Elektriciteit – Elektronica STEM 4 4    
Mechanica STEM 2 2    
Elektriciteit     3 2
Elektronica     2 3
Mechanica Theorie     2 2
Mechanica Projecten     2 2
Totaal aantal uren 34 34 34 34