Industriële ICT

STEM-Technieken

Heb je een sterke interesse voor ICT en moderne technologie? Heb je oog voor detail, nauwkeurigheid, orde, structuur en fijn technisch werk? Kan je logisch, probleemoplossend denken en handelen? Dan is Industriële ICT wel iets voor jou!

Vandaag de dag gaan ICT, elektriciteit, elektronica en industriële processen hand in hand. Bijna alle bedrijfstoepassingen zijn met ICT geautomatiseerd en ook Internet of Things maakt zijn opmars zowel thuis als in de bedrijfswereld. Het geheel moet opgebouwd worden, maar ook goed beveiligd. Dit en nog veel meer leer je in de opleiding I-ICT.

Instroom vanuit eender welke andere richting is zeker mogelijk, mits je erg geïnteresseerd bent in ICT en technologie. Kom je uit een STEM-richting, dan heb je natuurlijk ongetwijfeld een grote voorsprong!

Derde graad Industriële ICT

Industriële ICT

5e jaar I-ICT

Al snel mag je in het 5de jaar computers assembleren, installeren en onderhouden. Je leert hoe een computernetwerk is opgebouwd en dit realiseer je in de praktijk: aanleggen van de bekabeling, montage van alle netwerkcomponenten in een netwerkkast.

Ook de configuratie voor een kleine kantoor- en huisinstallatie krijg je onder de knie, zoals het aansluiten van printers, bewakingscamera’s, digitale telefonie,… Je zal via projecten ook ICT leren toepassen in een industriële omgeving.

6e jaar I-ICT

In het 6de jaar installeer je een eerste server, zowel Windows als Linux, leer je programmeren en bouw je een eerste website. Internet of Things (IOT) toepassingen ga je configureren en aansluiten in een groter bedrijfsnetwerk, zowel bedraad als draadloos.

Ook werk je een heel jaar aan een groot persoonlijk project (GIP) en zet je een eerste stap in de bedrijfswereld met een twee weken durende belevingsstage.

Industriële ICT

Een eindwerk maken

Industriële ICT

Verder Studeren

Na deze richting is verder studeren nog steeds mogelijk.  Zowel een graduaatsopleiding in het hoger beroepsonderwijs als een Bachelorstudie op de hogeschool behoort tot de mogelijkheden. Je kan jezelf verder specialiseren in Toegepaste of Industriële Informatica, Elektronica-ICT, Webdesign, Ontwerp- en Productietechnologie, … .

Wil je toch liever direct aan de slag, dan kan dit zeker in de volgende knelpuntberoepen: computeroperator, ICT-medewerker, netwerkbeheerder, productieoperator, regelaar afstellen van productiemachines, technicus onderzoek en ontwikkeling in elektriciteit en elektronica, technicus pc- en kantoormateriaal.

Lessentabel

  5 I-ICT 6 I-ICT
Algemene vakken    
Aardrijkskunde – Natuurwetenschappen 1 1
Engels 2 2
Frans 2 2
Geschiedenis 1 1
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Nederlands 2 2
Wiskunde 2 2
Technische en praktische vakken    
Elektriciteit + Labo 3 3
Realisaties Industriële ICT    
Automatisering: PLC 2 2
Digitale technieken 2  
Embedded systems 3  
Labo computer en netwerken + GIP 6 6
PC Programmeren   2
Projecten elektronica 2 2
Vermogenselektronica   3
Webdesign 2  
App Development   2
Totaal aantal uren  34  34