Elektrische Technieken

STEM-Technieken

Ben je geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met elektriciteit? Wil je weten hoe elektriciteit werkt thuis en op grotere schaal? Ben je praktisch aangelegd? Heb je technisch inzicht? Dan is Elektrische Technieken de gepaste studierichting voor jou!

Elektrische Technieken is een praktijkgerichte opleiding waarin elektriciteit uiteraard centraal staat. Met veel aandacht voor praktische vaardigheden word je klaargestoomd tot elektrotechnicus. Elektrische technieken is namelijk meer dan alleen maar elektriciteit aangezien de technologische vooruitgang niet stil staat. Je opleiding is opgesplitst in twee delen: in de tweede graad word je een expert op het gebied van elektriciteit thuis en na de derde graad heeft industriële elektriciteit geen geheimen meer voor jou.

Tweede graad Elektrische Technieken

Elektrische Technieken

In de tweede graad leer je alles over huishoudelijke elektrische installaties zowel tijdens theorielessen als in de praktijk, waarbij beiden belangrijk zijn. Tijdens de theorielessen word je ondergedompeld in het lezen en tekenen van elektrische schema’s en het gebruik van de juiste terminologie.

Door de kennis die je hebt opgedaan tijdens de theorielessen, kan je tijdens de praktijklessen zelfzeker elektrische apparaten aansluiten. Er gaat ook veel aandacht naar het verkrijgen van de essentiële vaardigheden waarover een elektrotechnicus moet beschikken en die je ook in de derde graad nodig zal hebben.

Derde graad Elektrische Technieken

Ook in 3e graad gaan theorie en praktijk hand in hand aangezien je theoretische lessen zoals technologie en technisch tekenen nodig hebt om in praktijkvakken te schitteren. Schakeltechnieken blijft een onderdeel van je praktijklessen, naast onder andere automatisatie. Domotica, het programmeren van PLC’s, sensoren en frequentiesturingen maken ook deel uit van het praktische deel van je opleiding.

Gedurende het ganse 6e jaar zal je ook een geïntegreerde proef of GIP moeten maken, waarbij de focus ligt op een elektrisch onderwerp waarnaar jouw interesse uitgaat. Met je GIP laat je zien wat je allemaal hebt geleerd gedurende de vier jaar van je opleiding. Om je helemaal klaar te stomen tot volleerd elektrotechnicus, zal je in het zesde jaar ook een intensieve stageperiode van twee weken doorbrengen bij een bedrijf, de uitgelezen kans voor jou om ook aan de buitenwereld te tonen wat je kan!

Elektrische Technieken
Elektrische Technieken

Verder Studeren

Na je opleiding tot elektrotechnicus op onze school, kan je uiteraard onmiddellijk aan de slag als elektricien.

Je kan eventueel ook kiezen voor een 7e specialisatiejaar onderhoudstechnieken of industriële computertechnieken. Mits je voldoende gemotiveerd bent, ligt het behalen van een professionele bachelor elektrotechnieken ook binnen jouw mogelijkheden.

Lessentabel

  3 ET 4 ET 5 ET 6 ET
Algemene vakken        
Aardrijkskunde 1 1 1 1
Engels 2 2 2 2
Frans 2 2 2 2
Geschiedenis 1 1 1 1
Godsdienst 2 2 2 2
Informatica 1 1    
Lichamelijke opvoeding 2 2 2 2
Natuurwetenschappen 1 1    
Nederlands 4 4 2 2
Wiskunde 3 3 2 2
Technische en praktische vakken        
Elektriciteit + Labo 3 3 5 5
Installatiemethoden en realisaties        
Automatisering: PLC     2 2
Automatisering: M&R Technieken     1 1
Elektriciteit praktijk 8 8 8 8
Technisch tekenen 2 2 2 2
Technologie 2 2 2 2
Totaal aantal uren 34 34  34  34