Aanbod 6MT – schooljaar 2023-2024

Studierichtingen / D- en D/A-finaliteit / Derde graad / Mechanische vormgevingstechnieken oud

Mechanische vormgevingstechnieken

Beschik je over praktisch-technisch inzicht? Begrijp je alles beter aan de hand van voorbeelden? Ben je geïnteresseerd in techniek en mechanica? Dan is Mechanische Technieken de gepaste studierichting voor jou!

Mechanische (Vormgevings-)Technieken is een praktijkgerichte opleiding waarin de basiskennis van de mechanische en in minder mate van de elektrische principes wordt uitgediept. Er is zeer veel aandacht voor uitvoeringsgerichte vaardigheden. Je leert o.a. schetsen maken, plannen lezen, werkanalyses en werkmethodes opstellen en ingrijpen in de verschillende fasen van de vormgevingstechniek (vorm geven aan metalen en kunststoffen). In een modern bedrijf worden de handbediende machines steeds minder gebruikt. Daarom leer je machines instellen, bedienen, monteren en demonteren … Het programmeren en werken met computer, numeriek gestuurde machines en computertekenen leer je geïntegreerd tijdens de verschillende vakken.

De opleiding mechanische vormgevingstechnieken in de derde graad streeft vooral de beroepskwalificatie na.

Je wordt opgeleid tot CNC-operator, vooral gericht naar de metaalverwerkende nijverheid. Je leert machines in- en afstellen en krijgt zicht  op de manier waarop een proces kan gestabiliseerd worden. Bovendien leer je inzicht verwerven in foutenlokalisatie, foutenanalyse en herstel. Deze vaardigheden vormen samen de essentie van de opleiding, samen met computergestuurde technieken en machines.

De logische vooropleiding is de tweede graad Mechanische Technieken. Vanuit EM of IW is de overstap mogelijk mits een beetje bijwerken. Vanuit andere vooropleidingen is de overstap enkel mogelijk mits een serieuze inhaalbeweging en voldoende motivatie

 

Specifiek voor deze studierichting (*)

  • Uitbreiding van fysica: mechanica, constructieleer
  • Uitbreiding van wiskunde: goniometrie en vectoren, analyse en algebra, ruimtemeetkunde
  • Bewerkings- en gereedschapsvoorwaarden vastleggen
  • Verspanende en niet-verspanende bewerkingen
  • Onderdelen, componenten en verbindingsstukken samenstellen
  • CAD/CAM

(*) informatie afkomstig van studierichtingsprofielen van KOV

Lessentabel

 

6 Mechanische vormgevingstechnieken

Vak Uren
Aardrijkskunde 1
Engels 2
Frans 2
Nederlands 2
Geschiedenis 1
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 2
Energiekringen  
Mechanica 2
Mechanische vormgeving 6
Technisch tekenen 2
Praktijk 10
Wiskunde 2
Totaal aantal uren 34

Wat hierna?

Na deze opleiding kan je een 7e jaar, zoals Se-n-Se Mechanica constructie- en planningstechnieken, volgen. Je hebt, mits voldoende motivatie en inzet, ook de mogelijkheid een professionele bacheloropleiding aan te vatten (bv. Mechanische ontwerp- en productietechnologie…).

Uiteraard kan je ook onmiddellijk of na je verdere studies in het beroepsleven terecht als ontwerptekenaar, operator van CNC-gestuurde machines, technisch tekenaar, onderhoudstechnicus in bedrijven… Op de arbeidsmarkt ziet men een bekwaam vakman graag komen!