Nieuwe inhoud vanaf 2023-2024

Studierichtingen / D- en D/A-finaliteit / Derde graad / Industriële ICT NEW

Industriële ICT

Heb je een sterke interesse voor Industriële automatisering van machines en netwerktechnologie? Kan je logisch, probleemoplossend denken en handelen? Heb je oog voor detail, orde, structuur en fijn technisch werk? Dan is Industriële ICT wel iets voor jou!

Industriële machines zijn (bijna) altijd geautomatiseerd, ICT en industriële processen gaan dan ook hand in hand. Bijna alle bedrijfstoepassingen zijn via ICT geconnecteerd, op deze manier kan men van op afstand parameters uitlezen en de machine opvolgen en indien nodig aanpassing doen aan de programmatie. Een industrieel netwerk moet opgebouwd worden, maar ook goed beveiligd.

In de opleiding I-ICT leer je computationeel denken (inzicht in logaritmes en algoritmen) in functie van het industrieel proces; problemen analyseren; machines programmeren; meettechnieken toepassen en meetmethoden correct gebruiken bij onderhoud en diagnose. Je assembleert netwerken in functie van industriële toepassingen.

Instroom in I-ICT kan je vanuit eender welke andere richting, kom je uit een STEM-richting, dan heb je natuurlijk ongetwijfeld een grote voorsprong!

Een diploma in de dubbele finaliteit (D/A-finaliteit), betekent dat je aan het einde van de 3de graad kan doorstromen (D) naar het hoger onderwijs of je kan kiezen voor de arbeidsmarkt (A).

Met dit diploma kan je later aan de slag als technicus automatisatie of installateur van industriële systemen en netwerken.

Dit diploma geeft je ook de mogelijkheid om verder te studeren. Een professionele bachelor in een wetenschappelijk technologische richting is daarbij een logische vervolgopleiding.

 

Lessentabel

 

5 Industriële-ICT

6 Industriële-ICT

Vak Uren Uren
Aardrijkskunde 1 1
Geschiedenis 1 1
Nederlands 2 2
Engels 2 2
Frans 2 2
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Natuurwetenschappen 1 1
Wiskunde 3 2
Specifiek Gedeelte    
Automatisatie 3 3
Elektriciteit 2 2
Realisatie – Automatisatietechnkieken 8 8
Computer- en Netwerktechnieken  3 4
Totaal aantal uren 32 32

Wat hierna?

Na deze richting is verder studeren nog steeds mogelijk.  Zowel een graduaatsopleiding in het hoger beroepsonderwijs als een Bachelorstudie op de hogeschool behoort tot de mogelijkheden. Je kan jezelf verder specialiseren in Toegepaste of Industriële Informatica, Elektronica-ICT, Webdesign, Ontwerp- en Productietechnologie, … .

Wil je toch liever direct aan de slag, dan kan dit zeker in de volgende knelpuntberoepen: computeroperator, ICT-medewerker, netwerkbeheerder, productieoperator, regelaar afstellen van productiemachines, technicus onderzoek en ontwikkeling in elektriciteit en elektronica, technicus pc- en kantoormateriaal.