Start in 2023-2024 – enkel 5de jaar 

Studierichtingen / D- en D/A-finaliteit / Derde graad / Elektromechanische technieken

Elektromechanische technieken

Elektromechanische technieken is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. Een opleiding volgen in de elektromechanische technieken vereist kennis van technologie en materialen binnen een elektromechanische context (industriële toepassingen, automatisering, onderhoudstechnieken, montage en demontage).

In de 2de graad leer je de basis van industriële elektrische schakelingen; (de-)montagetechnieken in functie van onderhoud en assembly van machines; pneumatische schakelingen; meettechnieken en toepassen van meetmethoden; het opstellen van correcte schema’s en werktekeningen horen ook tot het pakket.

In de 3de graad gaan we dieper in op het bouwen en onderhouden van geautomatiseerde machines. Je leert defecten en storingen te diagnosticeren; het upgraden, vervangen en herstellen van (defecte) mechanische, pneumatische, hydraulische en elektrische onderdelen; een machine afstellen en testen voor vrijgave; componenten van een automatisering aansluiten en programmeren.

Vakken zoals wiskunde, elektriciteit en mechanica geven je de nodige knowhow om levensechte technische problemen op te lossen.

Een diploma in de dubbele finaliteit (D/A-finaliteit), betekent dat je aan het einde van de 3de graad kan doorstromen (D) naar het hoger onderwijs of je kan kiezen voor de arbeidsmarkt (A).

Met dit diploma kan je later aan de slag voor preventief onderhoud, diagnose, automatisatie en installatie van industriële systemen en processen. Het machinepark kent voor jou geen geheimen meer.

Dit diploma geeft je ook de mogelijkheid om verder te studeren. Een professionele bachelor in een wetenschappelijk technologische richting is daarbij een logische vervolgopleiding.

Lessentabel

 

5 Elektromechanische technieken

6 Elektromechanische technieken

Vak Uren Uren
Aardrijkskunde 1 1
Geschiedenis 1 1
Nederlands 2 2
Engels 2 2
Frans 2 2
Godsdienst 2 2
Lichamelijke Opvoeding 2 2
Natuurwetenschappen 1 1
Wiskunde 3 2
Specifiek Gedeelte     
Elektriciteit Theorie 3 3
Toegepaste Mechanica 2 2
Technische Tekenen + Automatisatie 3 4
Praktijk 8 8
Totaal aantal uren 32 32

Wat hierna?

Deze informatie is nog in ontwikkeling.