Studierichtingen / A-finaliteit / Tweede graad / Elektriciteit

Elektriciteit

 

Elektriciteit is een praktische studierichting in de A-finaliteit. De ‘A’ staat voor ‘arbeidsgericht’. Deze richting bereidt je voor op een job in een elektrotechnische context.

Als je voor deze richting kiest leer je om: de wet van Ohm; Joule- effect, vermogen, krachten en rendement toe te passen in een realistische context. Je leert denken in functie van het product, de installatie en het technische systeem. Je leert omgaan met diverse gereedschappen en materialen, meettoestellen en met grootheden en eenheden.

Je slaagt erin om bij elke opdracht de correcte  installatietechniek, verbindingstechniek, onderhoudstechniek, meettechniek en de correcte meetmethode toe te passen. Je leert aandacht hebben voor een veilige werksituatie.

Deze richting is een optie voor al wie zich beter voelt bij meer uren in het atelier elektriciteit. Theorie en praktijk gaan hier hand in hand. Hoewel de focus hier minder ligt op complexe ontwerpen, is een nauwkeurige afwerking iets waar zeker op getraind wordt.

Een diploma in de A-finaliteit, betekent dat je aan het einde van de 3de graad (6de jaar) kan doorstromen naar de arbeidsmarkt (A).

Met dit diploma kan je later aan de slag als elektricien, zowel voor huisinstallaties als voor de industriële sector.

Lessentabel

 

3 Elektriciteit

4 Elektriciteit

Vak Uren Uren
Engels 2 2
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
PAV (TCC – SES) 7 7
Praktijk 13 13
  • Realisatie elektriciteit
  • Elektriciteit technologie
  • Elektriciteit technisch tekenen


2
2


2
2

Totaal aantal uren 32 32

Wat hierna?

 

Modeltraject

Elektrische installaties*

A-finaliteit

Deze richting is een optie voor al wie zich beter voelt bij meer uren in het atelier elektriciteit. Theorie en praktijk gaan hier hand in hand. Hoewel de focus hier minder ligt op complexe ontwerpen, is een nauwkeurige afwerking iets waar zeker op getraind wordt. In deze richting word je voorbereid op een beroep als elektricien, sanitair- of vervoertechnieker.

Deze richting situeert zich in de A-finaliteit (arbeidsmarkt). Een diploma (of attest) in de 2e graad A-finaliteit betekent dat je aan het einde van het vierde jaar naar de 3e graad (5e+6e jaar) kan doorstromen met als keuze sanitair – voertuigentechnieken of elektricien. Na het 6de jaar in een A-finaliteit behaal je een attest, hiermee kan je niet meteen naar het hoger onderwijs. Wie van de A-finaliteit wil doorstromen naar hoger onderwijs dient eerst een theoretisch schakeljaar te doen.