Studierichtingen / A-finaliteit / Derde graad / Elektrische installaties

Elektrische installaties

Tijdens de praktijklessen leer je omgaan met meettoestellen, specifieke lichtinstallaties plaatsen, fouten opsporen in huishoudelijke toestellen, relais en contactoren schakelingen maken en kleine herstellingen uitvoeren. Door praktijkopdrachten verdiep je je kennis over hernieuwbare energie en domotica en kom je te weten hoe je motoren moet aansluiten en schakelen.

Je krijgt les over allerhande elektrische machines, elektronische sturingen en regelkringen, hoogspanningsinstallaties en meettechnieken zoals die in de industrie worden toegepast. Je leert schema’s vertalen naar PLC-programma’s en eenvoudige sturingen zelfstandig automatiseren. Ook het berekenen van kosten, de aandacht voor veiligheid, milieu en energiebeheersing komen dan aan bod.

Op het einde van de derde graad kan je zelfstandig nieuwe elektrische installaties in gebouwen en woningen plaatsen en bestaande installaties onderhouden en renoveren.

Al je opgedane kennis en vaardigheden kan je tijdens een intensieve, twee weken durende stage, tonen. De stage gaat door in het zesde jaar. Tijdens datzelfde jaar kan je ook laten zien wat je allemaal hebt geleerd gedurende de voorbije jaren aan de hand van je geïntegreerde proef of GIP.  Je werkt het ganse jaar aan je eigen unieke GIP en verdedigt je werk op het einde van het jaar voor een jury.

Lessentabel

 

5 Elektrische installaties

6 Elektrische installaties

Vak Uren Uren
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Engels  2 2
PAV 5 5
Praktijk  13 13
Realisatie technisch tekenen 2 2
Realisatie automatisatie  2 2
Realisatie technologie 2 2
Realisatie elektriciteit  2 2
Totaal aantal uren 32 32

Wat hierna?

Na het behalen van je getuigschrift van de derde graad kan je meteen aan de slag als elektricien.

Indien je je diploma haalt van een zevende specialisatiejaar, geeft dat je de mogelijkheid om verder te studeren in het ‘Se-n-Se’ of – mits je motivatie en inzet voldoende groot zijn – in het hoger onderwijs.