Studierichtingen / D- en D/A-finaliteit / Tweede graad / Mechanische technieken

Mechanische technieken

 

Mechanische technieken* is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. Deze richting bereidt je voor op een job of een vervolgopleiding in een elektrotechnische context.

 

In Mechanische technieken krijgen je inzicht in: kracht; verandering van beweging, statisch evenwicht in het vlak; materiaaleigenschappen; arbeid en energie en thermodynamica.

Je leert technische processen en systemen: ontwikkelen, analyseren en toepassen tijdens de geïntegreerde projecten. De focus ligt op montage, verspanende en niet-verspanende technieken. Je krijgt de kans om meettechnieken en meetmethoden gericht toe te passen tijdens de praktijkuren.

 

Je wordt opgeleid om te denken in functie van het designproces: ontwerpen in een CAD/CAM omgeving; een studie maken van het ontwerp; een werkvoorbereiding en keuzes maken. Je werkt met verschillende industriële materialen; tools; productieprocessen; constructies…

Zorg voor het milieu, veiligheid en ergonomisch werken vormen een rode draad doorheen de studierichting.

 

Via het vak fysica leer je onder andere constructieleer en CAD/CAM, wat in het richtingspecifieke gedeelte meer concreet worden toegepast.

 

Een diploma in de dubbele finaliteit (D/A-finaliteit), betekent dat je aan het einde van de 3de graad kan doorstromen (D) naar het hoger onderwijs of je kan kiezen voor de arbeidsmarkt (A).

 

Met dit diploma kan je later aan de slag als  ontwerptekenaar, operator van CNC-gestuurde machines, technisch tekenaar, onderhoudstechnicus in bedrijven….

 

Dit diploma geeft je ook de mogelijkheid om verder te studeren. Een professionele bachelor in een wetenschappelijke richting is daarbij een logische vervolgopleiding.

In dit filmpje geven we je meer concrete informatie over deze richting.

Lessentabel

 

3 Mechanische technieken

4 Mechanische technieken

Vak Uren Uren
Aardrijkskunde 1 1
Geschiedenis 1 1
Nederlands 4 4
Engels 2 2
Frans 2 2
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Natuurwetenschappen (biologie – chemie) 1 1
Wiskunde 3 3
Specifiek Gedeelte     
Praktijk 7 7
Technisch Tekenen 2 2
Technologie 2 1
Mechanische Vormgeving 1 2
Mechanica 2 2
Totaal aantal uren 32 32

Wat hierna?

Modeltraject

Mechanische vormgevingstechnieken*

D/A-finaliteit

Elektromechanische Technieken 

D/A-finaliteit

Industriële ICT*

D/A-finaliteit

Elektrotechnieken 

D/A-finaliteit