Aanbod 6EA-ICT schooljaar 2023-2024

Studierichtingen / D- en D/A-finaliteit / Derde graad / Elektronica-ICT

Elektronica-ICT 

Elektronica-ICT (officiële benaming = Elektriciteit-Elektronica) is één van onze STEM-doorstroomrichtingen. Dit houdt in dat je als leerling EA-ICT intensief werkt rond de 4 STEM-domeinen en dat je na je zesde middelbaar verder gaat studeren aan een hogeschool en/of universiteit.

Ons high-tech labo en ons fablab garanderen je als leerling EA-ICT een unieke en doorgedreven opleiding in zowel hardware als software. Je krijgt hierbij hulp van een aantal enthousiaste vakspecialisten. Stapsgewijs leer je de theorie achter de elektronica kennen.  Je ontwerpt zelf printplaten, je programmeert microcontrollers en FPGA’s, zet digitale communicaties op, ontwikkelt je eigen unieke apps, je ontwerpt je eigen ‘Internet of Things’-gadgets en je krijgt de kans om zelf projecten uit te werken specifiek binnen je interessegebied.

Ook in de derde graad kan je nog instromen vanuit een andere sterke richting (dit gebeurt bijna jaarlijks), mits je een voldoende sterke wiskundige basis hebt gehad in de tweede graad en je het engagement wil aangaan om je op korte termijn bij te werken wat betreft de richtingspecifieke vakken. 

In het vijfde jaar zijn 18 van de 34 uren ‘technologievakken’ en gebruiken we onze high-tech labo’s optimaal.  Je maakt apps voor PC en Smart Devices, stuurt zware motoren en elektrische verbruikers aan en programmeert microcontrollers C.  Ook het programmeren van FPGA’s en PLC’s zal je vlot kunnen.  Je koppelt je schakeling met de ‘echte wereld’ en tijdens het vak projecten mag je a.d.h.v. je eigen interesses accenten beginnen leggen.

In het zesde jaar ga je op al deze gebieden nog een stapje verder.  Je bouwt hier zelf complete communicatiesystemen die je koppelt met elkaar of met het internet. Je linkt spelenderwijs hardware- en softwaresystemen aan elkaar.  Daarnaast werk je gedurende het hele jaar aan één groot project, namelijk de GIP of geïntegreerde proef. In je GIP bundel je al je kennis van de voorbije jaren.

Lessentabel

  6 EA-ICT
Algemene vakken  
Aardrijkskunde 1
Engels 2
Frans 2
Geschiedenis 1
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 2
Nederlands 2
Wiskunde 4
Elektrische component  
Elektriciteit 3
Elektronische component  
Digitale technieken 2
ICT 4
Projecten 3
Programmeren 2
Signaalbewerking 2
Vermogenselektronica 2
Totaal aantal uren 34 

Wat hierna?

Ook al ben je als afgestudeerde leerling Elektronica-ICT na het zesde jaar heel gegeerd op de arbeidsmarkt, toch studeren de meesten van jullie nog verder aan een hogeschool of op de universiteit.

De logische vervolgopleidingen met een diploma EA-ICT op zak zijn Elektronica-Ontwerptechnieken, ICT, Software Engineer, Multimedia, productontwikkeling of game-design.

Door de sterke wiskundige basis, de projectmatige aanpak waardoor je heel zelfstandig leert werken en een mooi evenwicht tussen software en hardware ligt jouw slaagpercentage als leerling EA-ICT in het hoger onderwijs veel hoger dan het gemiddeld Vlaamse slaagpercentage.