Studierichtingen / A-finaliteit / Eerste graad / 1 B – STEM

1B – STEM

In het begin…

Ben je vooral graag praktisch bezig en komt in jouw denken het praktische ook altijd terug? Wil je later een beroepsopleiding volgen en zowel tijdens als na je opleiding veel met je handen werken? Dan is STEM-Realisaties B-stroom de juiste keuze voor jou! Om jou zo goed mogelijk te kunnen begeleiden wordt het aantal inschrijvingen voor deze klassen beperkt tot 15 leerlingen per klas in het eerste jaar en 12 leerlingen per klas in het tweede jaar.

 

In het begin stroom je op onze school binnen in 1B. We bieden je een richting aan waarbij je enerzijds een uitgebreid pakket algemene vakken krijgt en waar  anderzijds reeds lessen ‘STEM’ (Science -Technology –Engineering- Mathematics) worden georganiseerd.

 

In de lessen STEM werk je aan projecten: van robots bestuderen tot het ontwerpen en realiseren van een designklok. De focus bij van de STEM-lessen ligt op het voorbereidingsproces en de uitvoering.

 

Wiskunde, wetenschapsvakken en taalvakken zijn een belangrijke aanvulling in het lessenpakket. Hier zetten we in op de nodige basis om zelfzeker in het leven te staan, met de nodige lees- en rekenvaardigheid om in het dagelijkse leven jezelf te kunnen organiseren. Onze leerkrachten maken regelmatig lesprojecten waarbij verschillende vakken samenwerken om de leerinhouden op een boeiende manier aan te bieden.

 

Daarnaast is er ook een differentiatie-uur voor de vakken Frans en wiskunde. Hier worden oefeningen aangeboden op jouw niveau. Het kan gaan om: remediëring (herhalen), verbreding (extra inoefenen) of verdieping (oefenen op een volgend niveau).

 

Onthaaldagen

Als nieuweling in het eerste jaar, vinden we het belangrijk dat je je welkom voelt op onze school. Immers: een leerling die zich goed voelt, zal zich ook beter kunnen concentreren op zijn/haar studies. Daarom richten we tijdens de startweek van het schooljaar ‘onthaaldagen’ in. Tijdens deze dagen leer je meer over hoe we op een middelbare school de lessen aanpakken en doen we aan teambuilding met de klasgroep.

Lessentabel

1B – STEM 

Vak Uren
Beeld 2
Engels 1
Frans 2
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 2
Maatschappelijke vorming 3
Muzikale opvoeding 1
Natuurwetenschappen 2
Nederlands 4
Zin in Leven, Zin in Leren!  1
STEM 7
Wiskunde 4
Informatica 1
   
Totaal aantal uren 32

Wat hierna?

Modeltraject

2 STEM Realisaties

Na 1B kan je dezelfde richting verderzetten in het 2de jaar. In het 2de jaar werken we volgens dezelfde principes als in 1B. In de lessen STEM realisaties worden je technieken verfijnd en krijg je de kans om deze toe te passen in nieuwe projecten. In de algemene vakken wordt er verder gebouwd op de basis die je doorheen het 1ste jaar opbouwde.