Tweede graad Wetenschappen en derde graad Wetenschappen - Wiskunde

Algemeen

Wetenschappen – Wiskunde (in de tweede graad: Wetenschappen) is onze meest algemene STEM-doorstroomrichting. De nadruk ligt hier weliswaar op het integreren van de wetenschappelijke onderzoeksmethode in de andere STEM-pijlers. Daarom zit er een stevig pakket wetenschappen (biologie, chemie, fysica en aardrijkskunde) in je lessenpakket.

Daarnaast zal je ook een hoog niveau bereiken op wiskundig gebied waarbij theoretisch en abstract denken een absolute must zijn. Maar je krijgt ook een serieus pakket algemene vakken, waarbij ook op taalkundig vlak hoge eisen worden gesteld. Hierdoor kan je na het afstuderen in deze STEM-richting werkelijk nog alle kanten uit. Logischerwijze studeer je na het behalen van je diploma Wetenschappen – Wiskunde verder aan een universiteit of hogeschool.

 • PHF_7330 1
 • PHF_7312 1
 • PHF_7342 1

Tweede graad Wetenschappen

Vanaf het schooljaar 2019-2020 zal het mogelijk zijn om in het Sint-Jozefinstituut de richting Wetenschappen te volgen in de tweede graad.

Om in deze richting te kunnen starten, heb je een sterke wiskundige interesse nodig. Als je graag logisch denkt en eveneens graag theoretischer bezig bent met wiskunde, zit je hier op de juiste plaats. Je krijgt ook een zo ruim mogelijk pakket algemene vakken met inbegrip van de talen waardoor je een zo breed mogelijke vorming hebt.

Als leerling Wetenschappen krijg je ook een aantal uren STEM-projecten, waar je de wetenschappelijke onderzoeksmethode toepast. Je zal leren hoe je een kwalitatief wetenschappelijk onderzoek opzet, hoe je representatieve resultaten kan verkrijgen en je mag ook je eigen experimentele onderzoeken opstarten. Naar het einde van de tweede graad toe, zal je ook meer en meer de nadruk mogen leggen op je eigen interessegebied binnen STEM-projecten.

Derde graad Wetenschappen - Wiskunde

Vanuit de tweede graad Wetenschappen is de meest logische volgende stap de derde graad Wetenschappen – Wiskunde. Vanaf het schooljaar 2021-2022 zal het mogelijk zijn deze richting te volgen op het Sint-Jozefinstituut.

Wiskunde en wetenschappen blijven een prominente rol spelen in je opleiding. Er wordt verder gebouwd op de brede basiskennis die je al hebt van de talen en algemene vakken uit de tweede graad. 

In STEM-projecten blijft de wetenschappelijke onderzoeksmethode centraal staan. Je zal in tegenstelling tot de tweede graad meer en meer gestimuleerd worden om zowel in team als zelfstandig je eigen projecten te kunnen uitbouwen. 

 • 7
 • 8
 • 9
 • DSC_0009 2
 • DSC_0007 2
 • DSC_0010 1
 • DSC_0011 1
 • DSC_0014 1
 • DSC_0017

Verder studeren na Wetenschappen - Wiskunde

Na je studie Wetenschappen – Wiskunde zijn je kansen op de arbeidsmarkt minimaal. Maar met dit diploma op zak staat de wereld van de universiteiten en hogescholen echter wel volledig voor je open. Door de brede algemene vorming kan je werkelijk alle studierichtingen kiezen. Daarnaast heb je een voorsprong door je ervaring met projectmatig werken in team of zelfstandig.