Tweede en derde graad Industriële Wetenschappen

Algemeen

Ben jij de ingenieur van de toekomst? Wil je daarom een academische opleiding volgen tot je master in de wetenschappen bent? Ben je eerder theoretisch dan praktisch aangelegd, maar wel creatief? Los je graag problemen op, gebruik makend van je technische talenten en je wiskundeknobbel?

Kies dan nu al voor een optimale voorbereiding. Je kan daarvoor bij ons terecht door te kiezen voor een echte STEM-richting in een echte STEM-domeinschool.

Kiezen voor Industriële Wetenschappen, is kiezen voor een theoretisch-technische richting waarin we (wiskundige) uitdagingen niet uit de weg gaan. Als je werkelijk gebeten bent door wetenschappen, wiskunde en moderne technologie (zoals 3D-tekenen, 3D-printen, lasersnijden, programmeren, enz.) is dit de richting die je zoekt.

ENG 4IW 01

Tweede graad IW

Om in deze richting te kunnen starten, heb je een sterke wiskundige interesse nodig. Als je graag logisch denkt en eveneens graag bezig bent met wiskunde, zit je hier op de juiste plaats. Als leerling in onze sterkste richting wordt er van jou verwacht dat je heel regelmatig voor school werkt, iets ontwerpen kan pas wanneer je zelf beschikt over de juiste kennis.

Als leerling Industriële Wetenschappen krijg je uiteraard ook een aantal uren STEM-projecten, waar je de kennis die je hebt opgedaan tijdens vakken als elektronica en mechanica, kan omzetten in meer praktische toepassingen. Het zelf bedenken van oplossingen staat in deze richting centraal zodat je – zelfs in de tweede graad al – kan laten zien wat jij in je mars hebt.

Derde Graad IW

Wiskunde blijft ook in de derde graad een prominente rol spelen in je opleiding. Tijdens de uren STEM-projecten – engineering, elektronica en mechanica – zal je  in tegenstelling tot de tweede graad meer en meer gestimuleerd worden om zowel in team als zelfstandig je eigen projecten uit te bouwen. 

Tijdens je zesde jaar zal je ook werken aan je eigen geïntegreerde proef, waar je het theoretische denkwerk combineert met een praktische uitvoering. Met je GIP zal je moeten aantonen dat je STEM in al zijn aspecten beheerst.

PHF_7349 1
sy071921

Verder studeren na IW

Net als alle studenten uit 6IW zal je na je middelbaar nog verder studeren. Waarschijnlijk kies je voor een Master opleiding in de technologische wetenschappen (bouwkunde, informatica, energietechnologie, elektronica, …) aan de universiteit. Een aantal onder jullie zal na hun universitaire studies ook nog een doctoraat halen. 

Als IW-leerling kom je na je hogere studies meestal terecht in typische ingenieursberoepen. Soms in binnenland, soms in buitenland , maar altijd in heel afwisselende en uitdagende jobs. Het enorme tekort aan technische ingenieursprofielen geeft je een grote werkzekerheid.

Voorbeeld GIP

Dit filmpje geeft je een indruk wat je als leerling van ons zesde jaar Industriële Wetenschappen al kan realiseren in je GIP. Het strandbeest van Lars Van Bergen en Bjorn Lahey is gebaseerd op de creaties van de Nederlandse kunstenaar Theo Jansen.