Tweede en derde graad Mechanische Vormgevingstechnieken

Algemeen

Beschik je over praktisch-technisch inzicht? Begrijp je alles beter aan de hand van voorbeelden? Ben je geïnteresseerd in techniek en mechanica? Dan is Mechanische Vormgevingstechnieken de gepaste studierichting voor jou!

Mechanische (Vormgevings-)Technieken is een praktijkgerichte opleiding waarin de basiskennis van de mechanische en in minder mate van de elektrische principes wordt uitgediept. Er is zeer veel aandacht voor uitvoeringsgerichte vaardigheden. Je leert o.a. schetsen maken, plannen lezen, werkanalyses en werkmethodes opstellen en ingrijpen in de verschillende fasen van de vormgevingstechniek (vorm geven aan metalen en kunststoffen). In een modern bedrijf worden de handbediende machines steeds minder gebruikt. Daarom leer je machines instellen, bedienen, monteren en demonteren … Het programmeren en werken met computer, numeriek gestuurde machines en computertekenen leer je geïntegreerd tijdens de verschillende vakken.

20180420_150410

Tweede graad Mechanische Technieken

Mechanische technieken … een begrip dat in de moderne industrie niet meer weg te denken is. In de tweede graad leer je computertekenen en omgaan met moderne computergestuurde technieken (CNC-machine). Je krijgt een behoorlijke basis mechanica en materialenleer. Je leert machines en werktuigen kennen en gebruiken. En natuurlijk ontbreekt het je niet aan een degelijke praktische vorming: machinale bewerkingen, lassen, montage en demontage, …

Derde Graad Mechanische Vormgevingstechnieken

De opleiding mechanische vormgevingstechnieken in de derde graad streeft vooral de beroepskwalificatie na; je wordt er opgeleid tot CNC-operator vooral gericht naar de metaalverwerkende nijverheid. Je leert er machines in- en afstellen en zicht krijgen op de manier waarop een proces kan gestabiliseerd worden. Bovendien leer je inzicht verwerven in foutenlokalisatie, foutenanalyse en herstel. Deze vaardigheden vormen samen de essentie van de opleiding, samen met computergestuurde technieken en machines.

De logische vooropleiding is de tweede graad Mechanische Technieken. Vanuit EM of IW is de overstap mogelijk mits een beetje bijwerken. Vanuit andere vooropleidingen is de overstap enkel mogelijk mits een serieuze inhaalbeweging en voldoende motivatie.

20180420_150249
  • Afbeelding5
  • MT3
  • Afbeelding4
  • MT2
  • MT
  • Afbeelding3 1
  • Afbeelding2
  • Afbeelding1

Geïntegreerde Proef of GIP

Als leerling MT maak je een GIP in het zesde jaar, net als alle andere zesdejaars TSO. GIP staat voor geïntegreerde proef (een soort eindwerk) waarin je al jouw vaardigheden toont.

De GIP’s van 6MT typeren zich doordat ze dikwijls in samenwerking met bedrijven worden uitgewerkt of doordat ze een bruikbaar eindproduct als einddoel hebben.

Hiernaast zie je een kleine greep uit de GIP’s van de laatste jaren.

Verder studeren na MT

Na deze opleiding kan je een zevende jaar, zoals Se-n-Se Mechanica constructie- en planningstechnieken, volgen. Je hebt mits voldoende motivatie en inzet ook de mogelijkheid een professionele bacheloropleiding aan te vatten (bv. Mechanische ontwerp- en productietechnologie…). Uiteraard kan je ook onmiddellijk of na je verdere studies in het beroepsleven terecht als ontwerptekenaar, operator van CNC-gestuurde machines, technisch tekenaar, onderhoudstechnicus in bedrijven… Op de arbeidsmarkt ziet men een bekwaam vakman graag komen!

20180420_150340

Wat is mechanica?

Hulp bij studiekeuze

Dit filmpje geeft je wat meer informatie over het begrip ‘Mechanica’ en kan je helpen te kiezen voor deze boeiende studie.

ATV "De Klapstoel" met Ludwig Caluwé en Easy4You

Easy4You wint 13 sterren!

Dinsdag 15/05 vonden de Mini Star Awards plaats. Onze mini-onderneming won de ‘Deloitte Innovation Award’ en kreeg maar liefst 13 sterren! Dit is het absolute record in provincie Antwerpen dit jaar.

St.-Jozef beste minionderneming van Vlaanderen?

Tijdens de jury-evaluatie op 27 april 2018 vielen de leerlingen van de netoverschrijdende minionderneming tussen St.Jozef Schoten en Sint-Ludgardis-Merksem weerom in de prijzen. Ze kregen de prijs voor de meest overschrijdende creatieve minionderneming met hun producten : “tandpastaknijper” en ” kabelhouder”. beide producten werden volledig vervaardigd door de leerlingen van Mechanische Vormgevingstechnieken van SJI Schoten

Zaterdag 28/04 dingen deze leerlingen mee naar de beste minionderneming van Vlaanderen in Walibi Waver. We duimen mee voor een goed resultaat. De steun van onze minister van Onderwijs kregen we alvast (zie filmpje)…op naar de beste minionderneming in Europa?

link naar artikel job.at

Hilde Krevits steunt minionderneming van ST Jozef

14/03/2018 St.-Jozef wint eerste provinciale prijs mini-onderneming 2018

Team jongeren uit het Sint-Jozefinstituut – Schoten en Sint-Ludgardisschool – Merksem wint provinciale wedstrijd voor jong ondernemen

Zes Antwerpse Vlajo Mini-ondernemingen streden op woensdag 14 maart voor een plek in de Vlaamse finale ‘Dé Vlajo Mini-onderneming 2018’. Enthousiasme, verrassende presentaties en heel veel ondernemerschap vormden de ingrediënten voor de jaarlijkse wedstrijd. De ondernemende leerlingen van Easy4You van de Sint-Ludgardisschool Merksem en Sint- Jozefinstituut Schoten wonnen onder leiding van de twee leercoaches, Jan Oostvogels en Inge Van Assche de strijd.

Dankzij een unieke samenwerking met TSO- en ASO-leerlingen van beide scholen hebben zij innovatieve tubeknijpers en kabelversterkers op de markt gebracht en veroverden zij de harten van de jury .

lees volledig artikel

RECLAME - Easy 4 You

Geniet van ons nieuwe reclamefilmpje! 💋💡

Geplaatst door Easy 4 You op Woensdag 14 maart 2018