Tweede en derde graad Elektrotechnieken

Algemeen

Ben je geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met elektriciteit? Wil je weten hoe elektriciteit werkt thuis en op grotere schaal? Ben je praktisch aangelegd? Heb je technisch inzicht? Dan is Elektrotechnieken de gepaste studierichting voor jou!

Elektrotechnieken is een praktijkgerichte opleiding waarin elektriciteit uiteraard centraal staat. Met veel aandacht voor praktische vaardigheden word je klaargestoomd tot elektrotechnicus. Elektrotechnieken is namelijk meer dan alleen maar elektriciteit aangezien de technologische vooruitgang niet stil staat. Je opleiding is opgesplitst in twee delen: in de tweede graad wordt je een expert op het gebied van elektriciteit thuis en na de derde graad heeft industriële elektriciteit geen geheimen meer voor jou.

Opendeur 29 05 2011 063

Tweede graad Elektrotechnieken

In de tweede graad leer je alles over huishoudelijke elektrische installaties zowel tijdens theorielessen als in de praktijk, waarbij beiden belangrijk zijn. Tijdens de theorielessen word je ondergedompeld in het lezen en tekenen van elektrische schema’s, het gebruik van de juiste terminologie. Door de kennis die je hebt opgedaan tijdens de theorielessen, kan je tijdens de praktijklessen zelfzeker elektrische apparaten aansluiten. Er gaat ook veel aandacht naar het verkrijgen van de essentiële vaardigheden waarover een elektrotechnicus moet beschikken en die je ook in de derde graad nodig zal hebben.

Derde Graad Elektrotechnieken

Na de tweede graad ben je al helemaal vertrouwd met de elektrische basisbegrippen en ben je dus helemaal klaar om je te verdiepen in elektriciteit op een industrieel niveau. Ook in deze graad gaan theorie en praktijk hand in hand aangezien je theoretische lessen zoals technologie en technisch tekenen nodig hebt om in praktijkvakken te schitteren. Schakeltechnieken blijft een onderdeel van je praktijklessen, naast onder andere automatisatie. Domotica, het programmeren van PLC’s, sensoren en frequentiesturingen maken ook deel uit van het praktische deel van je opleiding.

Gedurende het ganse zesde jaar zal je ook een geïntegreerde proef of GIP moeten maken, waarbij de focus ligt op een elektrisch onderwerp waarnaar jouw interesse uitgaat. Met je GIP laat je zien wat je allemaal hebt geleerd gedurende de vier jaar van je opleiding. Om je helemaal klaar te stomen tot volleerd elektrotechnicus, zal je in het zesde jaar ook een intensieve stageperiode van twee weken doorbrengen bij een bedrijf, de uitgelezen kans voor jou om ook aan de buitenwereld te tonen wat je kan!

Opendeur 29 05 2011 029
IMG_6774

Wat na je studie Elektrotechnieken?

Na je opleiding tot elektrotechnicus op onze school, kan je uiteraard onmiddellijk aan de slag als elektricien. Maar je kan ook kiezen voor een 7de specialisatiejaar onderhoudstechnieken of industriële computertechnieken. Mits je voldoende gemotiveerd bent, ligt het behalen van een professionele bachelor elektrotechnieken ook binnen jouw mogelijkheden.

Hulp bij je studiekeuze

Wil je ook eens horen waarom andere jongeren de studierichting elektrotechnieken volgen? In dit filmpje vertellen leerlingen waarom zij voor elektriciteit hebben gekozen.

Wat is elektriciteit?

  • electro_techniek 2

Elektrotechnieken op Sint-Jozef in de kijker

In het vijfdejaar elektrotechnieken heb je al voldoende vakkennis om onder begeleiding te werken aan grote projecten: in 2017 renoveerden de leerlingen van ons vijfdejaar Elektrotechnieken samen met hun praktijkleraar de elektriciteit in de scoutslokalen van de gemeente Schoten.

Link naar artikel in Het Nieuwsblad